Menu

Bo życie ma smak...

Szczypta przepisów, faktów i inspiracji

Pierogi ruskie

justcook

Tego dania z pewnością nie trzeba nikomu przedstawiać - delikatne domowe pierogi, podane z podsmażoną cebulką i kwaśną śmietaną, mają moc!
pierogi ruskie

Potrzebujemy: (na około 50 pierogów)
Farsz:
- 750 g ziemniaków
- 250 g tłustego twarogu
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz czarny

Ciasto:
- 500 g mąki pszennej poznańskiej
- około 150 ml wrzątku
- łyżeczka soli
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju

Dodatkowo:
- cebula i masło do podsmażenia
- kwaśna śmietana

Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Miękkie ziemniaki odcedzamy i dokładnie rozgniatamy. Odstawiamy do ostudzenia. Następnie kroimy cebulki w bardzo drobną kostkę i podsmażamy na maśle do miękkości, dodając szczyptę soli. Twaróg rozdrabniamy dłońmi lub praską i przekładamy do ostudzonych ziemniaków. Dodajemy cebulkę i całość dokładnie mieszamy, przyprawiamy do smaku solą i obficie pieprzem.

Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy sól i stopniowo polewamy wrzątkiem, mieszając ciasto łyżką. Dodajemy rozbełtane jajko i łyżkę oleju. Ciasto wyrobić rękoma na gładko - dodając w razie potrzeby wodę lub mąkę. Finalnie ciasto powinno być miękkie, elastyczne i nie kleić się do rąk. 

Ciasto dzielimy na 2 części - jedną z nich wałkujemy cienko na oprószonej mąką stolnicy. Im bardziej cienkie ciasto, tym nasze pierogibędą delikatniejsze :) Szklanką wykrajamy kółka. Z farszu formujemy kulki i nakładamy na środek każdego kółka. Kółka składamy na pół i zlepiamy brzegi. Na koniec dobrze jest docisnąć brzegi obustronnie widelcem - co zabezpieczy pierogi przed otwarciem, jak również nada im charakterystycznego, ładnego wyglądu :)

pierogi ruskie

W garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy łyżkę oleju i pół łyżeczki soli. Wrzucamy po 5-6 sztuk pierogów, po chwili delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, aby nie przykleiły się do dna. Po chwili pierożki wypłyną na wierzch - wtedy gotujemy je jeszcze przez 3-4 minuty na średnim ogniu. Miękkie pierożki wyjmujemy łyżką cedzakową, skrapiamy delikatnie rozpuszczonym masłem (aby się nie skleiły) i przekładamy do miski bądź bezpośrednio na talerz ;)

Smacznie jest podać pierożki z podsmażoną do miękkości cebulką oraz z kwaśną śmietaną. Smacznego! :) 

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Renii8] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Mm pychotka :)

  • wandasuchan

    ___________________________________________________________________________
    CZYTAJĄC O PRZYGOTOWANIU ŚLINOTOK MAMY ZAPEWNIONY! *****
    WSPANIAŁE I CIĄGLE AKTUALNIE FENOMENALNE DANIE OBIADOWE...
    P. S. MÓJ ZNAJOMY MAWIA, ŻE DLA TAKICH PIEROGÓW JEST W STANIE
    ZOSTAWIĆ NAWET ŻONĘ I TEŚCIOWĄ.

    ___________________________________________________________________________

© Bo życie ma smak...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci