Menu

Bo życie ma smak...

Szczypta przepisów, faktów i inspiracji

Spaghetti Carbonara

justcook

spaghetti carbonara

Carbonara to jedna z najpopularniejszych włoskich odsłon.  To też idealna propozycja na szybki i sycący posiłek po pracy. Spróbujcie jej w Waszej kuchni, a na pewno zagości w niej na dłużej!

Potrzebujemy: (2 porcje)

- 400 g makaronu spaghetti
- 100 g boczku surowego wędzonego w plastrach 
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 natki pietruszki
- 200 ml słodkiej śmietanki 18%
- 3 żółtka
- sól i pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
- parmezan lub inny ser do posypania

Przygotowanie (około 30 minut):

W garnku zagotowujemy wodę na makaron, dodając pół łyżki soli. Wrzucamy makaron i gotujemy do miękkości. W tym samym czasie boczek kroimy na małe kawałki, wrzucamy na patelnię i podsmażamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Pietruszkę siekamy. 

Miękki makaron odcedzamy na sicie i polewamy lekko zimną wodą. Do garnka po makaronie wlewamy śmietankę i podgrzewamy. Doprawiamy solą, szczyptą gałki muszkatołowej,  obficie pieprzem. Dodajemy podsmażony boczek. Na patelni po boczku smażymy cebulkę do miękkości. Pod koniec dodajemy czosnek i po chwili patelnię zdejmujemy z ognia, aby czosnek się nie spalił.  Zawartość patelni przekładamy do śmietanki,  dodajemy pietruszkę. W osobnym naczyniu roztrzepujemy żółtka, które następnie przelewamy do naszego sosu i wszystko razem mieszamy - po chwili garnek zdejmujemy z ognia, przekładamy do niego makaron i dokładnie mieszamy makaron z sosem. Wykładamy na talerz, posypujemy obficie tartym serem i siekaną pietruszką. Smacznego!

© Bo życie ma smak...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci