Menu

Bo życie ma smak...

Szczypta przepisów, faktów i inspiracji

Batony musli z masłem orzechowym i bakaliami

justcook

Zamiast niezdrowych batonów przepełnionych sztucznymi dodatkami, warto mieć pod ręką pożywną przekąskę. Batony musli z bakaliami to świetna propozycja na aktywny tydzień! 

batony_musli_3

Składniki:
- 1 szkl. płatków owsianych górskich
- 1,5 szkl. amarantusa ekspandowanego
- 0,5 szkl. płynnego miodu
- 200 g masła orzechowego Active bez dodatku soli i cukru Primavika
- 1 łyżka soku z cytryny
- garść suszonych śliwek
- garść rodzynek
- garść jagód goji
- garść rozdrobnionych orzeszków ziemnych

Przygotowanie: 

1. Płatki owsiane i amarantus wymieszać w misce. Dodać orzeszki ziemne, jagody goji, pokrojone na mniejsze części rodzynki i śliwki. Na koniec wlać sok z cytryny, masło orzechowe i miód. Składniki dokładnie ze sobą połączyć. 

2. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. Musli przełożyć do formy, mocno i równomiernie przycisnąć do dna.

3. Blaszkę włożyć do zamrażarki na około 20-30 minut. Po wyjęciu pokroić na kształt batonów. Przechowywać w lodówce.
batony_musli_2

Komentarze (1)

Dodaj komentarz
  • daga313

    Pycha ;p uwielbiam tego typu przekąski

© Bo życie ma smak...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci