Menu

Bo życie ma smak...

Szczypta przepisów, faktów i inspiracji

Zupa krem z groszku konserwowego

justcook

Zielono mi! Bowiem dziś na stole króluje zupa krem z zielonego groszku. Szybka w przygotowaniu zupa, świetnie nadaje się na obiad lub kolację po pracowitym dniu. 

Ubolewam co prawda, że nie jest to świeży groszek (z wykonaniem którego zupa krem to niebo w gębie!), ale z braku laku trzeba jeszcze zadowolić się groszkiem konserwowym :)

Zupa_krem_z_groszku_z_puszki_JC1

Składniki (dla 2-3 osób):
- 1 litr bulionu warzywnego
- 3 puszki zielonego groszku
- 2 czubate łyżki śmietany kwaśnej 12%
- 2 ząbki czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej i mielonego pieprzu,
- jogurt naturalny (kilka łyżek)
- garść pociętych migdałów
- opcjonalnie: grzanki

Przygotowanie: 

1. Przygotowujemy bulion. W tym celu w gotującej się wodzie rozpuścić np. jedną kostkę warzywną.

2. Odcedzić zalewę z puszek. Groszek przełożyć do gotującej się wody i gotować na średnik ogniu. Czosnek obrać, pokroić w kostkę i dodać do garnka. Po około 10 minutach zawartość garnka blendujemy. Otrzymaną papkę podgotowujemy kolejne 10 minut. Doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem. Garnek zdejmujemy z ognia i ponownie blendujemy tym razem na gładką masę bez grudek.

3. Do szklanki wlewamy ok. 1/4 wody, dodajemy śmietanę i mieszamy do rozpuszczenia. Gotową mieszankę przelewamy do dokładnie zmiksowanej zupy i całość jeszcze raz mieszamy.

4. Zupę przekładamy na talerz, polewamy 2-3 łyżkami jogurtu naturalnego, posypujemy migdałami. Opcjonalnie posypujemy grzankami. Gotowe!Zupa_krem_z_groszku_z_puszki_JC2

© Bo życie ma smak...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci