Menu

Bo życie ma smak...

Szczypta przepisów, faktów i inspiracji

Ciasto na maślance z truskawkami i agrestem

justcook

Czy istnieje lepszy czerwcowy duet, niż słodkie truskawki i kwaśny agrest? Odpowiedź z pewnością znajdziecie po upieczeniu tego ciasta! ;) 

Ciasto_na_malance_z_truskawkami_i_agrestem_1M1

Składniki:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 0,5 szklanki oleju 
- 0,5 szklanki maślanki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 szklanki mąki tortowej
- garść truskawek
- garść agrestu
- kruszonka: 2 łyżki masła, 3 łyżki cukru, 5 łyżek mąki

Przygotowanie: 

1. Jajka rozbijamy, oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy, miksując na małych obrotach. Dodajemy po żółtku, mieszając na przemian. Powoli wlewamy olej, a na koniec maślankę, cały czas delikatnie miksując. 

2. Proszek do pieczenia mieszamy z mąką. Powoli przesiewamy do płynnej masy, powoli mieszając. Ciasto powinno wyjść dość gęste. 

3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Równomiernie wylewamy ciasto. Na wierzch wykładamy przekrojone  truskawki i agrest. 

4. Piekarnik rozkręcamy na 170 stopni i zaczynamy przygotowywać kruszonkę. Masło, cukier i mąkę przekładamy do jednej miseczki i ucieramy wszystko razem palcami - aż powstanie posypka. Gotową kruszonką posypujemy wierzch ciasta i przekładamy do piekarnika. 

5. Pieczemy około 40 minut w 170 stopniach.

Smacznego! :)  

Ciasto_na_malance_z_truskawkami_i_agrestem_3m2

Komentarze (1)

Dodaj komentarz

© Bo życie ma smak...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci