Menu

Bo życie ma smak...

Szczypta przepisów, faktów i inspiracji

Tarta malinowa

justcook

Łapcie ostatnie koszyczki świeżych, polskich malin i przygotujcie dla swoich bliskich pyszną tartę! Krucha, malinowa, z waniliowym kremem... Czy można się oprzeć tak smacznej pokusie? :) 

tarta_malinowa_JC_B

Składniki:

Spód: 
- 1,5 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000)
- 3 czubate łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 2/3 kostki zimnego masła
- 3 żółtka

Krem: 
- 250 ml mleka
- 100 g cukru
- 10 g cukru waniliowego
- 1 łyżka mąki pszennej (tortowej)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 50 g masła

Wierzch: świeże maliny, listki mięty do ozdoby. 

Przygotowanie: 

1. Mąkę, cukier puder i sól przesiać do miski. Zimne masło pokroić w centymetrowe kostki i dodać do mąki. Masło rozetrzeć z mąką palcami aż powstaną okruszki. Do okruszków dodać żółtka, wymieszać i uformować w kulę. Włożyć do lodówki na 30 minut.

2. Połowę mleka przelać do garnka i podgrzać. Dodać cukier i cukier waniliowy, mieszać do rozpuszczenia. W drugiej połowie mleka (koniecznie zimnego!) roztrzepać obydwie mąki, a na końcu żółtka. Przelać przez drobne sitko do gotującego się mleka. Energicznie mieszać - po kilku minutach powstanie gęsty budyń. Garnek z budyniem odstawić do wystudzenia.

3. W osobnym naczyniu utrzeć masło. Następnie dodać stopniowo po łyżce ostudzonego budyniu, cały czas na przemian miksując. Po dodaniu wszystkich łyżek, miksować jeszcze chwilę do uzyskania gładkiej masy. Przechowywać w temperaturze pokojowej. 

4. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na kształt koła na podsypanej mąką stolnicy. Przełożyć do formy, docisnąć do kształtu naczynia i odciąć górny nadmiar. Ciasto nakłuć widelcem w różnych miejscach. Wierzch przykryć papierem do pieczenia, a następnie obciążyć - przysypać ciecierzycą, fasolą lub grochem, aby ciasto podczas pieczenia nie urosło i zachowało ładny kształt. Wstawić do piekarnika i piec 15 minut. Po kwadransie zdjąć obciążenie wraz z papierem do pieczenia, podpiekać kolejne 15 minut.

5. Na ostudzone ciasto wyłożyć krem i wyrównać powierzchnie. Włożyć do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wierzch wyłożyć malinami i świeżą miętą.

Smacznego! tarta_malinowa_1_JC_B

Komentarze (2)

Dodaj komentarz

© Bo życie ma smak...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci