Menu

Bo życie ma smak...

Szczypta przepisów, faktów i inspiracji

Zupa krem z kalarepy

justcook

I kto by pomyślał, aby z kalarepy zrobić zupę? :) Wyjątkowo delikatna zupa o kremowej konsystencji, której smak wciąga tak, że zapamiętacie go na dłużej! Zupa_krem_z_kalarepy_JC1

Składniki:
- 1 por
- 3 średnie kalarepy
- 2 ziemniaki
- 1 ząbek czosnku
- 1 litr bulionu warzywnego

- oliwa z oliwek
- pieprz, sól, szczypta cukru
- 250 ml śmietanki 12%
- 1 łyżka tahini Primavika
- garść ziaren sezamu
- garść posiekanego koperku

Przygotowanie: 

1. Por umyć, odkroić zieloną część i korzenie. Pozostałą część przekroić wzdłuż na pół i pokroić na cienkie paski. Kalarepy i ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.

2.  Do garnka wlać oliwę, tak by pokryła dno. Na rozgrzaną oliwę wrzucić por, a gdy zmięknie dodać kalarepę i ziemniaki. Przyprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Podsmażać przez 15-20 minut, po czym zalać gorącym bulionem. 

3. Zupę zblendować na gładko i studzić przez 10 minut. Wlać śmietankę, tahini i raz jeszcze zblendować zupę. Całość przez kilka minut podgrzewać.

4. Zupę wyłożyć do głębokiego talerza, posypać obficie świeżym siekanym koperkiem i ziarnami sezamu. 

 Zupa_krem_z_kalarepy_2_JC

Komentarze (1)

Dodaj komentarz
  • daga313

    Bardzo fajna propozycja. Nigdy nie jadłam kremu z kalarepy, a kalerepkę bardzo lubię :)

© Bo życie ma smak...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci