Menu

Bo życie ma smak...

Szczypta przepisów, faktów i inspiracji

Zupa krem z dyni i pieczonej papryki

justcook

Jesień zaskoczyła mnie smakiem! Nieczęsto improwizuję w kuchni, ale z braku pomysłu na obiad na zakupach pojawiło się doradcze, spontaniczne hasło: "Daj trochę tego i tamtego, zobaczymy co wyjdzie". No i stało się! Wyszło pysznie <3

 Zupa_krem_z_dynii_i_pieczonej_papryki_7_JC_m

Składniki:
- 1 dynia hokkaido (około 1-1,5 kg)
- 1 batat
- 2 czerwone papryki
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła z nerkowców Primavika

- pieprz, sól, mielona ostra papryka - według indywidualnych upodobań
- 100 ml mleczka kokosowego

Przygotowanie: 

1. Piekarnik nastawić na 200 stopni. Papryki przekroić na pół, oczyścić z nasion i błon. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tak by skóra papryki była skierowana do góry. Piec 30 minut, aż boki zaczną się przypalać. Po tym czasie papryki przełożyć do szczelnego pojemnika, zamknąć i pozostawić na kwadrans. Po tym czasie wyjąć i obrać ze skórki. 

2.  Dynię i batata obrać, pokroić w kostkę, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut razem z papryką. 

3. W garnku zagotować litr wody, rozpuścić bulion warzywny (ilość zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Do garnka przełożyć podpieczoną dynię, batata, paprykę. Gotować na małym ogniu około 30 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodać łyżkę masła z nerkowców.

4. Zawartość garnka zblendować na gładki krem. Dodać przyprawy do smaku - mielony pieprz, ostrą paprykę, opcjonalnie sól aczkolwiek w bulionie było jej już zapewne wystarczająco :)

5. Do zupy dodać mleczko kokosowe, dobrze wymieszać. Gotowe!

 Zupę możecie posypać np. tartym parmezanem, pietruszką lub ziarnami sezamu. Podawać ze świeżym pieczywem. Smacznego!

Zupa_krem_z_dynii_i_pieczonej_papryki_8_JC_m1

Komentarze (1)

Dodaj komentarz
  • Gość: [ReNatka] *.net4me.pl

    Przepyszny przepis, szkoda że już nie ma dyni w sklepach :(

© Bo życie ma smak...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci