Menu

Bo życie ma smak...

Szczypta przepisów, faktów i inspiracji

Wegańskie kuleczki owsiane

justcook

Aura za oknem podnosi zapotrzebowanie na coś słodkiego co poprawi humor... No ale ile można jeść te niezdrowe słodkie?! Naprzeciw oczekiwaniom kłaniają się Państwu kuleczki z płatków owsianych - bez dodatku cukru, wegańskie, idealne! A przy tym tak proste w wykonaniu! 

Kulki_owsiane_JC_2_small

Składnik (na około 20-25 kuleczek):
- 250 g płatków owsianych
- 2 łyżki oleju kokosowego

- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 150 ml wrzątku

- 140 g wiórków kokosowych
- 1 łyżka masła orzechowego 100% Primavika
- 8 łyżek syropu z agawy
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka oleju kokosowego (najlepiej Extra Virgin)
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego

Przygotowanie: 

1. Płatki owsiane podprażyć na patelni na małym ogniu, z dodatkiem 2 łyżek oleju kokosowego, aż uzyskają lekko złocisty kolor. Ostudzić. 

2. Mielone siemię lniane zalać wrzątkiem, pomieszać i odstawić do ostygnięcia.  

3. Wiórki kokosowe zblendować na gładką masę, dodać masło orzechowe, połowę syropu i zmiksować. Połączyć z płatkami owsianymi (ręcznie). Następnie dodać ostudzone siemię lniane, resztę syropu z agawy, kakao, aromat waniliowy i łyżkę oleju kokosowego. Raz jeszcze całość dobrze połączyć. 

4. Uformować kuleczki (rozmiar według uznania) i wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piec w piekarniku około 20 minut w 200 stopniach, aż się zarumienią. 

OPCJONALNIE: Kuleczki możecie polać lukrem z dodatkiem łyżki soku z limonki lub cytryny - to podbije ich smak! Taki lukier to niestety nie jest już opcja "bez dodatku cukru". Wybór należy więc do Was! 

 Kulki_owsiane_JC_small1

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • ania.solska

    Wygląda smakowicie

  • Gość: [Bochna] *.dynamic.chello.pl

    Na zdjęciu wyglądają obłędnie, smakują 100 razy lepiej! Dwoma słowami palce lizać!

© Bo życie ma smak...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci